Az élelmi rostok segíthetnek a telítettségérzet kialakulásában. Mivel hosszabb időre megnyújthatják az emésztési folyamatot, hosszabb ideig érzed majd magad jóllakottnak - a rostban gazdag ételek tehát segíthetnek az elfogyasztott kalóriák mennyiségének csökkentésében, ami elengedhetetlen a hatékony fogyáshoz.
Tipp:Törekedj a tartós fogyásra! A "szuperdiéták" akár 10-15 kilogrammos súlyveszteséget is ígérhetnek néhány hét vagy pár rövid hónap alatt - ez a fogyás azonban nagy eséllyel nem lesz tartós, sőt, könnyen jojó-effektushoz vezethet! A tartós fogyás lassabb, ám hosszútávon ez hozza el a sikert. Mindezek fényében óva intünk attól, hogy fogyókúrád sikerességének érdekében drasztikusan kevés kalóriát vigyél magadhoz!
Az étkezési rostok hozzájárulnak a vércukorszint stabilizálásához is. A felszívódásuk lassítása miatt segítenek elkerülni a gyors vércukorszint-emelkedést és -esést. Ez nemcsak az éhségkontrollhoz, hanem az energiaszint egyenletesebb fenntartásához is hozzájárul, amely nélkülözhetetlen a fogyás során végzett aktív életmódhoz.
Tipp: Magas rosttartalommal rendelkezik az útifűmaghéj, a chia mag vagy a zabpehely. A gyümölcsökkel dúsított, házi készítésű zabkása kiváló napindító, míg egy kis adag chia puding jó alternatíva a snackek helyett.
A rostok ezen kívül támogatják az egészséges emésztést és a bélrendszer optimális működését. A megfelelő rostbevitel elősegítheti a széklet rendszeres ürítését, csökkentheti a székrekedést és a puffadást. Ezáltal a bélrendszered hatékonyabban működhet, és a tápanyagok felszívódása is javulhat.
Tipp: A zöldségekben gazdag, green smoothie fantázianéven is ismert zöld turmix igen gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban és rostokban. Adj hozzá egy kis spirulina port a minél magasabb tápanyagtartalomért!
A legnagyobb rosttartalommal elsősorban a növényi eredetű élelmiszerek rendelkeznek. A teljes kiőrlésű gabonafélék - például rozs, zab és barna rizs - bőséges mennyiségben tartalmaznak rostokat, kiváló rostforrások továbbá a zöldségek, a gyümölcsök és a magvak.
Tipp: Ha szeretnéd növelni a napi rostbevitelt, segítségedre lehetnek a különféle növényi porok és lisztek mint például az útifűmaghéj por, az ashwagandha por, a konjacliszt vagy az almarost.
Oldható rostanyag tökéletes forrása az útifű mag, amely vízből képes a saját tömegének a húszszorosát magába szívni.
Az azték zsálya, azaz a chia magja az egyik legjobb növényi Omega-3 forrás. Ezen kívül magas az ásványi anyag tartalma és értékes rostforrás.
A konjac és a glükomannán keveréke rostdús étrend-kiegészítő, mely segíthet a telítettség-érzet fenntartásában és támogathatja az egészséges emésztést.